Bibliotheek

Voor alles wat met lezen en boeken te maken heeft kan de bibliotheek natuurlijk niet vergeten worden. Kinderen van alle leeftijden kunnen hier terecht om te lezen en boeken te lenen. Maar er worden zeker ook andere activiteiten aangeboden. De bibliotheek is een voorziening waar al van kleins af aan goed gebruik van moeten worden gemaakt, zeker van die kinderen van wie het Nederlands niet de moedertaal is. Een terugkerend bezoek aan de bibliotheek samen met uw kind, bijvoorbeeld eens per twee weken, is een makkelijke manier om uw kind duidelijk te laten maken dat lezen een belangrijk onderdeel uitmaakt van het leven. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis lid worden van de bibliotheek.

0-5 jaar

Het is misschien niet vanzelfsprekend, maar voorlezen voor baby’s is een goede manier om uw kind te laten wennen aan boeken en lezen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat baby’s die zijn voorgelezen op latere leeftijd beter zijn in taal dan baby’s die niet voorgelezen zijn. Het versterkt ook de band tussen ouder en kind. U kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen, ook wanneer u denkt dat het kind er nog niet veel van zal begrijpen. Er zijn speciale plastic en kartonnen boekjes die baby’s kunnen bekijken, horen en voelen. Deze zijn ook te leen in de bibliotheek.

Verschillende bibliotheken in de gemeente hebben een leuk cadeautje voor baby’s tussen de 3 en 5 maanden oud, namelijk BoekStart. Als uw baby deze leeftijd bereikt ontvangt u een brief met een bon die u bij de dichtstbijzijnde bibliotheek kunt inleveren. U ontvangt dan een koffertje met twee leuke boekjes en tips en informatie over lezen met uw kind. Het is ook een leuk moment om uw kind in te schrijven bij de bibliotheek.

Ook wordt er regelmatig voorgelezen aan kinderen in verschillende bibliotheken in de gemeente. Vaak duurt dit een klein uurtje waarin ook geknutseld wordt. Per bibliotheek is het verschillend op welke dag dit wordt gedaan en welke leeftijdscategorieën er mee mogen doen. In de Centrale bibliotheek wordt bijvoorbeeld elke woensdagmiddag voorgelezen, geknutseld of getekend tussen 14:00 en 14:30 (kinderen 3+). In bibliotheek Schilderswijk is dit elke woensdag tussen 13:00 en 14:00 (kinderen 2+). In bibliotheek Transvaalkwartier is dit ook op de woensdag tussen 13:30 en 14:00 met wat oudere kindjes, namelijk kinderen van 4 jaar en ouder. Klik hier voor een overzicht van deze activiteiten in andere bibliotheken in de gemeente.

6-12 jaar

Kinderen van de leeftijd 6 en ouder kunnen ook in de bibliotheek terecht voor verschillende activiteiten die te maken hebben met lezen. Ook voor hen zijn de voorlees- en knutselmiddagen bedoeld die hierboven genoemd werden. Naast boeken kunnen deze kinderen ook films en games lenen bij de bibliotheek. Ook leuk zijn de luisterboeken op cd. Deze zijn speciaal voor kinderen die niet gemakkelijk lezen of liever luisteren. Enerzijds kunnen kinderen dus meelezen met de voorlezer, anderzijds leren zij zich te concentreren op het verhaal.  Kinderen kunnen ook terecht bij de bibliotheek als zij aan een werkstuk moeten maken en hier internet voor nodig hebben. Zij kunnen gratis hiervan gebruik maken op bepaalde dagen en tijdstippen. Kijk hier voor meer informatie.

In bibliotheek Transvaal en Schilderswijk kunnen kinderen (8-12 jaar) iedere woensdagmiddag meedoen aan ART-S-COOL. Er wordt anderhalf uur lang gratis les gegeven door verschillende kunstenaars van een kunstschool in verschillende kunstactiviteiten. Dit kan bijvoorbeeld toneel zijn, dansen of schilderen en boetseren. In bibliotheek Transvaal gebeurt dit tussen 14:30 en 16:00 en in bibliotheek Schilderswijk is dit tussen 14:00 en 15:30. Verder zijn er in andere bibliotheken vaak workshops te volgen of zijn er leuke voorstellingen te zien voor kinderen. Hiervoor moet u de agenda van de bibliotheek in de gaten houden.