Huiswerkbegeleiding

Ieder kind is anders. Sommige kinderen doorlopen alle klassen van de basisschool probleemloos, anderen hebben altijd meer tijd nodig om de stof te kunnen begrijpen of kunnen zich slecht concentreren. Wanneer u opmerkt dat uw kind moeilijkheden ondervindt in het onderwijs kunt u erover nadenken om extra huiswerkbegeleiding in te schakelen voor uw kind. U kunt de noodzaak hiertoe opmaken uit de toetsresultaten van uw kind of omdat het kind het zelf aangeeft, maar vaker nog gebeurt dit omdat de juffrouw of meester u vertelt dat uw kind de rest van de klasgenootjes niet bij kan houden. Het volgen van bijles kan daarom een goede oplossing zijn voor uw kind bij het inlopen van de achterstanden. Bovendien krijgt uw kind hierdoor meer zelfvertrouwen waardoor leren weer een stuk leuker wordt.

Particuliere instanties

U kunt ervoor kiezen om uw kind bijles te laten geven door een particuliere instantie. Dit zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het geven van huiswerkbegeleiding en bijles leerlingen. Vaak hebben zij gekwalificeerde leerkrachten in dienst of studenten die een leerkrachtenopleiding volgen (PABO). Uw kind krijgt hierdoor in meestal zijn eentje bijles op een onderdeel waar het kind meer ondersteuning nodig heeft, dat kunnen bijvoorbeeld de vakken taal en rekenen zijn. De prijzen van deze instanties lopen uiteen maar liggen vaak tussen de €30 en €40 per uur voor het geven van bijles en iets lager voor bijles in een groep (huiswerkbegeleiding). Voordat u een dergelijke, prijzige instantie inschakelt is het verstandig om eerst met de leerkrachten op school te praten. Het komt vaak voor dat zij u kunnen  doorverwijzen naar een bepaald bedrijf, bijvoorbeeld omdat andere leerlingen in het verleden van hun diensten gebruik  hebben gemaakt. Enkele bekende voorbeelden van deze particuliere bedrijven die gespecialiseerd zijn in het geven van huiswerkbegeleiding en bijles zijn bijvoorbeeld het Haags Studiepunt, Bijlescentrum Den Haag en Bijlescoach.

Begeleiding via organisaties

Voor veel ouders zijn deze kosten voor bijles echter te hoog. Het is daarom goed om te weten dat er in de gemeente Den Haag verschillende instanties kosteloos bijles geven aan uw kind of tegen een zeer lage prijs. Vooral in de Schilderswijk en Transvaal zijn vele voorbeelden van organisaties te noemen die kinderen helpen bij hun huiswerk en bijles geven. Enkele bekende voorbeelden zijn:

 • Stichting Stuka: Dit is een vrijwilligersorganisatie die al sinds 1975 gratis huiswerkbegeleiding geeft aan leerlingen van het VMBO, HAVO, VWO en groep 8 van de basisschool. De begeleiding wordt gegeven door vrijwilligers met een universitaire- of HBO-achtergrond. Zij helpen kinderen bij het maken van hun huiswerk. Er wordt geen extra stof opgegeven, maar zij helpen de kinderen hun huiswerk beter te begrijpen en gebruiken.
  Elke zaterdagmiddag (buiten de vakanties om) wordt er huiswerkbegeleiding gegeven van 14:00 tot 17:00 in het Buurtcentrum de Burcht, Stortenbekerstraat 201, 2525 SE Den Haag.
 • Campus Teniersplantsoen Iedere zaterdagochtend tussen 9.30 en 12.30 wordt er les gegeven aan kinderen van 12 jaar en ouder en naar de middelbare school gaan. Zij krijgen les aan het Nova College, Zusterstraat 120, 2512 TP Den Haag. Voor meer informatie kunt u bellen naar 070-3312300 of e-mailen naar: osp@johandewittscholengroep.nl.
 • Huiswerkbegeleiding Transvaal: Leerlingen die in Transvaal wonen en naar het voortgezet onderwijs gaan kunnen hier huiswerkbegeleiding krijgen. Het is een rustige plek waar leerlingen onder andere zelf hun huiswerk kunnen maken, hulp kunnen krijgen bij het maken van huiswerk en waar zij werkstukken kunnen maken op de computer. De kosten voor huiswerkbegeleiding zijn €12 per maand. Huiswerkbegeleiding Transvaal is een cadeau van Noeral Islam Moskee en Stek (Stad en Kerk).
  Elke maandag, woensdag, donderdag en vrijdag zijn de leerlingen welkom. Zij kunnen kiezen om huiswerkbegeleiding te nemen tussen 16:00 en 17:30 of tussen 17:45 en 19:00. HWB Transvaal ligt aan de Kempstraat 124-2, 2572 GK Den Haag. U kunt voor meer informatie contact opnemen met Lizbeth Melse op het telefoonnummer 070-3801667 of 06-21213632 of via het e-mailadres lmelse@steknet.nl.
 • Jeugdcentrum SamSon: In het buurthuis Samson wordt iedere donderdag van 17:00 tot en met 19:00 uur huiswerkbegeleiding gegeven aan kinderen tussen 11 en 15 jaar. Huiswerk nemen de kinderen zelf mee naar SamSon en begeleiders zijn er aanwezig om alle vragen te beantwoorden.
  Buurthuis SamSon aan de Van Ostadestraat 225, 2526 NL Den Haag. Telefoonnummer: 070-3300357.
 • Stichting Furkan Educatief: Kinderen die in groep 5 en hoger zitten kunnen elke dinsdag- en donderdagmiddag van 16:00 tot 18:00 huiswerkbegeleiding krijgen. Dit vindt plaats op de basisschool Yunus Emre. Huiswerkbegeleiding is open voor alle leerlingen van groep 5 of hoger.
  Basisschool Yunus Emre ligt aan de Mandelaplein 2, 2572 HT Den Haag. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mustafa Akbulut op het telefoonnummer 0624650497 of via het e-mailadres musakbulut@hotmail.com.